Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób wytwarzania 3β,7α-dihydroksy-5α-androst-17-onu



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr hab. inż. Teresa Kołek
Autor:
dr Alina Świzdor
Autor:
mgr inż. Natalia Milecka
Autor:
dr Anna Panek
Rok zakończenia:
2010
Słowa kluczowe:
isabellina Mortierella noz AM21
Wyniki badań:
Przedmiotem wynalazku jest sposób wytwarzania 3α-dihydroksy-5α-androst-17-onu (α-hydroksy-EpiA). Istota wynalazku polega na tym, że epiandrosteron (EpiA), przekształca się do 3β,7α-dihydroksy-5α-androst-17-onu (7α-hydroksy-EpiA) za pomocą kultury szczepu Mortierella isabellina AM212. Korzystne jest, gdy proces transformacji prowadzi się wodną kulturą szczepu, przy ciągłym wstrząsaniu reagentów, w temperaturze 293-300 K. Postępując zgodnie z wynalazkiem, w wyniku działania układu enzymatycznego zawartego w komórkach grzyba Mortierella isabellina AM212 3β-hydroksy-5α-androst-17-on przekształcany jest do 3β,7α-dihydroksy-5α-androst-17-onu. Uzyskany w ten sposób produkt wydziela się z wodnej kultury mikroorganizmu, znanym sposobem przez ekstrakcję chloroformem. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie związku z wydajnością 73%, w temperaturze pokojowej i pH bliskim obojętnemu.
Wnioski do praktyki:
Związek ten może znaleźć zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym.
Obszary zastosowań:
chemia farmaceutyka
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak