Wyniki badań:
Przedmiotem wynalazku jest sposób wytwarzania 3α-dihydroksy-5α-androst-17-onu (α-hydroksy-EpiA). Istota wynalazku polega na tym, że epiandrosteron (EpiA), przekształca się do 3β,7α-dihydroksy-5α-androst-17-onu (7α-hydroksy-EpiA) za pomocą kultury szczepu Mortierella isabellina AM212.
Korzystne jest, gdy proces transformacji prowadzi się wodną kulturą szczepu, przy ciągłym wstrząsaniu reagentów, w temperaturze 293-300 K.
Postępując zgodnie z wynalazkiem, w wyniku działania układu enzymatycznego zawartego w komórkach grzyba Mortierella isabellina AM212
3β-hydroksy-5α-androst-17-on przekształcany jest do 3β,7α-dihydroksy-5α-androst-17-onu. Uzyskany w ten sposób produkt wydziela się z wodnej kultury mikroorganizmu, znanym sposobem przez ekstrakcję chloroformem.
Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie związku z wydajnością 73%, w temperaturze pokojowej i pH bliskim obojętnemu.