Wyniki badań:
Przedmiotem wynalazku jest sposób jednoczesnego wytwarzania 3β,7α-dihydroksyandrost-5-en-17-onu i 3β,7β-dihydroksyandrost-5-en-17-onu.
Istota wynalazku polega na tym, że 3β-hydroksyandrost-5-en-17-on
(DHEA) przekształca się do 3β,7α-dihydroksyandrost-5-en-17-onu
(7α-hydroksy-DHEA) i 3β,7β-dihydroksyandrost-5-en-17-onu za pomocą kultury szczepu Mortierella isabellina AM212.
Korzystne jest, gdy proces transformacji prowadzi się wodną kulturą szczepu, przy wstrząsaniu reagentów, w temperaturze 293-300 K.
Uzyskaną mieszaninę produktów oddziela się, od wodnej kultury mikroorganizmu, znanym sposobem przez ekstrakcję chloroformem.
Zasadniczą zaletą wynalazku jest jednoczesne otrzymanie związków z łączną wydajnością 77,5%, w temperaturze pokojowej i pH bliskim obojętnemu.