Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób jednoczesnego wytwarzania 3β,7α-dihydroksyandrost-5-en-17-onu i 3β,7β-dihydroksyandrost-5-en-17-onu



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr hab. inż. Teresa Kołek
Autor:
dr Alina Świzdor
Autor:
mgr inż. Natalia Milecka
Autor:
dr Anna Panek
Rok zakończenia:
2010
Słowa kluczowe:
isabellina Mortierella noz AM212
Wyniki badań:
Przedmiotem wynalazku jest sposób jednoczesnego wytwarzania 3β,7α-dihydroksyandrost-5-en-17-onu i 3β,7β-dihydroksyandrost-5-en-17-onu. Istota wynalazku polega na tym, że 3β-hydroksyandrost-5-en-17-on (DHEA) przekształca się do 3β,7α-dihydroksyandrost-5-en-17-onu (7α-hydroksy-DHEA) i 3β,7β-dihydroksyandrost-5-en-17-onu za pomocą kultury szczepu Mortierella isabellina AM212. Korzystne jest, gdy proces transformacji prowadzi się wodną kulturą szczepu, przy wstrząsaniu reagentów, w temperaturze 293-300 K. Uzyskaną mieszaninę produktów oddziela się, od wodnej kultury mikroorganizmu, znanym sposobem przez ekstrakcję chloroformem. Zasadniczą zaletą wynalazku jest jednoczesne otrzymanie związków z łączną wydajnością 77,5%, w temperaturze pokojowej i pH bliskim obojętnemu.
Wnioski do praktyki:
Związki te mogą znaleźć zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym.
Obszary zastosowań:
chemia farmaceutyka
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak