Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Nowy ester 3’-hydroksyflawo-3-yloksymetylowy kwasu mirystynowego i sposób jego wytwarzania



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
mgr inż. Monika Dorynek
Autor:
dr inż. Edyta Kostrzewa-Susłow
Autor:
dr inż. Tomasz Janeczko
Rok zakończenia:
2010
Słowa kluczowe:
Penicillium Candida albicans Cryptococcus neoformans noz Aspergillus
Wyniki badań:
Przedmiotem wynalazku jest nowy ester 3’-hydroksyflawo-3-yloksymety-lowy kwasu mirystynowego. Istotą wynalazku jest także sposób wytwarzania nowego estru 3’-hydro-ksyflawo-3-yloksymetylowego kwasu mirystynowego, polegający na tym, że 3-metoksyflawon poddaje się działaniu układu enzymatycznego kultury szczepu grzyba, z gatunku Aspergillus niger KB. Korzystne jest, gdy reakcję prowadzi się wodną kulturą szczepu, przy ciągłym mieszaniu reagentów, w temperaturze 287-305 K. Postępując zgodnie z wynalazkiem, w wyniku działania układu enzymatycznego zawartego w komórkach grzyba Aspergillus niger KB, następuje reakcja estryfikacji wcześniej utlenionej grupy metoksylowej z jednoczesną hydroksylacją pozycji C-3’ 3-metoksyflawonu. Uzyskany w ten sposób produkt wydziela się z wodnej kultury mikroorganizmu, znanym sposobem, przez ekstrakcję octanem etylu. Zaletą sposobu, według wynalazku, jest otrzymanie, w temperaturze pokojowej i pH bliskim obojętnego, estru 3’-hydroksyflawo-3-yloksymetylowego kwasu mirystynowego jako jedynego produktu reakcji, z wydajnością 65 %.
Wnioski do praktyki:
Związek ten posiada właściwości hamujące rozwój grzybów z rodzaju Aspergillus i Penicillium. Ponadto ma właściwości fungotoksyczne w stosunku do Candida albicans i Cryptococcus neoformans. Zarówno nowy związek, jak i sposób jego wytwarzania, mogą znaleźć zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym do otrzymywania preparatów farmaceutycznych przeciwko zakażeniom grzybiczym.
Obszary zastosowań:
chemia farmaceutyka rolnictwo i leśnictwo
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak