Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób skruszania mięsa



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
prof. dr hab. inż. Tadeusz Szmańko
Autor:
mgr inż. Grzegorz Bednarz
Autor:
mgr inż. Jolanta Górecka
Rok zakończenia:
2010
Słowa kluczowe:
mięso noz skruszanie
Wyniki badań:
Przedmiotem wynalazku jest sposób skruszania mięsa o zachowanej budowie tkankowej. Istota wynalazku polega na tym, że z mięśnia wykrawa się, wzdłuż włókien mięśniowych, fragment o kształcie zbliżonym do spłaszczonego, wydłużonego prostopadłościanu i masie będącej wielokrotnością porcji kulinarnej. Następnie fragment ten unieruchamia się, poprzez ściśnięcie go na końcach, prostopadle do największych jego powierzchni i do kierunku ułożenia włókien mięśniowych, w urządzeniu umożliwiającym zarówno jego rozciągnięcie, jak również uniemożliwiającym zmianę jego długości, po czym poddaje się go ogrzewaniu w warunkach stosowanych podczas obróbki cieplnej produktów mięsnych. Korzystnie jest, gdy pomiędzy ściśniętymi końcami fragmentu mięśnia, w miejscach stanowiących granice porcji kulinarnych, ściska się go, prostopadle, do największych jego powierzchni i do kierunku ułożenia włókien mięśniowych, w sposób nieograniczający możliwości jego rozciągania, a także powstrzymywania skurczu termicznego. Zasadniczą korzyścią technologiczną wynikającą z zastosowania wynalazku jest bardzo duża jego skuteczność, przy całkowitym braku ingerencji w skład chemiczny surowca, a także możliwość zastosowania go, w krótkim czasie po uboju. Gwarantuje to wysoki poziom sanitarny produktu finalnego.
Wnioski do praktyki:
Sposób, według wynalazku, może znaleźć zastosowanie np. w przedsiębiorstwach produkujących żywność wygodną.
Obszary zastosowań:
żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak