Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Nowe diestry betuliny i sposób ich otrzymywania



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
mgr inż. Barbara Tubek
Autor:
mgr inż. Paweł Mituła
Autor:
prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk
Rok zakończenia:
2010
Słowa kluczowe:
diestry kwas linolowy noz betulina
Wyniki badań:
Przedmiotem wynalazku są nowe diestry betuliny oraz sposób ich otrzymywania. Sposób otrzymywania nowych diestrów betuliny polega na tym, że mieszaninę sprzężonych kwasów linolowych poddaje się estryfikacji z betuliną za pomocą czynnika sprzęgającego w obecności 4-dimetylamino-pirydyny w chlorku metylenu. Korzystnie jest, gdy czynnikiem sprzęgającym jest N,N’-dicykloheksy-lokarbodiimid. Zaletą sposobu, według wynalazku, jest to, że kwas (9c,11t)-oktadekadienowy i kwas (10t,12c)-oktadekadienowy są głównymi składnikami mieszaniny sprzężonych kwasów linolowych (92,9%). Nowe diestry betuliny ze sprzężonymi kwasami linolowymi stanowią nośnik dwóch aktywnych biologicznie molekuł: betuliny o właściwościach przeciwzapalnych oraz sprzężonych kwasów linolo-wych o działaniu przeciwnowotworowym. Nowe diestry mogą wywoływać korzystne zmiany w chorych tkankach i wykazywać działanie farmakologiczne.
Wnioski do praktyki:
Otrzymane związki mogą znaleźć zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, np. w terapii chorób nowotworowych.
Obszary zastosowań:
farmaceutyka
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak