Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób enzymatycznej modyfikacji skrobi estryfikowanej



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr inż. Ewa Tomaszewska-Ciosk
Autor:
dr inż. Wioletta Drożdż
Autor:
dr inż. Hanna Boruczkowska
Autor:
dr inż. Tomasz Boruczkowski
Autor:
prof. dr hab. Wacław Leszczyński
Rok zakończenia:
2011
Słowa kluczowe:
tworzywo emulgator noz biodegradowalne
Wyniki badań:
Wynalazek polega na tym, że do suchej skrobi estryfikowanej dodaje się kwas tłuszczowy, sito molekularne, rozpuszczalnik organiczny oraz lipazę Novozy- me 435. Reakcję transestryfikacji prowadzi się w temperaturze 303-353 K stale mieszając przez 48-240 godz. Nadmiar kwasu tłuszczowego rozpuszcza się w rozpuszczalniku organicznym a produkt oddziela się i suszy.
Wnioski do praktyki:
Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym jako emulgator oraz jako surowiec do produkcji tworzyw biodegradowalnych.
Obszary zastosowań:
żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak