Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób zwiększania trwałości wędzonek



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
prof. dr hab. inż. Tadeusz Szmańko
Rok zakończenia:
2011
Słowa kluczowe:
obróbka wędzonki noz cieplna
Wyniki badań:
Wynalazek polega na tym, że bezpośrednio po zakończonej obróbce cieplnej wędzonek, w stanie gorącym, przy zachowaniu wysokiego standardu warunków sanitarnych, pakuje się je próżniowo w woreczki foliowe. Następnie intensywnie się je wychładza, po czym przechowuje w stanie głębokiego schłodzenia.
Wnioski do praktyki:
Sposób według wynalazku może znaleźć zastosowanie w zakładach mięsnych, w masarniach, w przetwórniach wędlin, w hurtowniach przetworów mięsnych
Obszary zastosowań:
żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak