Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Produkt żywnościowy z dodatkiem poprawiającym smak



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
prof. dr hab. inż. Jan Oszmiański
Autor:
dr inż. Aneta Wojdyło
Rok zakończenia:
2011
Słowa kluczowe:
zwyczajny len noz
Wyniki badań:
Istotą wynalazku jest produkt żywnościowy zawierający naturalny dodatek niwelujący cierpki i gorzki smak w postaci nasion lnu zwyczajnego w ilości od 1 % do 70 %. Korzystnie jest gdy, produkt jest w postaci płynnej i/lub półpłynnej i /lub stałej, zwłaszcza w postaci soku i/lub przecieru lub jako sucha mieszanka rozdrobnionych owoców. Korzystnie także jest gdy surowcem roślinnym są owoce aronii i lub żurawiny i/lub pigwy i/lub granatowca zwyczajnego i/lub grejpfruta albo zioła i/lub zielona herbata. Nasiona lnu mogą przed rozdrobnieniem zostać zgniecione w celu odtłuszczenia.
Wnioski do praktyki:
Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym, jako produkt sporządzony na bazie surowców roślinnych, charakteryzujący się łagodnym i akceptowalnym smakiem. Otrzymany produkt może zostać wykorzystany i polecany jako żywność funkcjonalna o wysokiej aktywności biologicznej, np.: w profilaktyce zdrowotnej w leczeniu otyłości, cukrzycy, miażdżycy i innych chorób cywilizacyjnych.
Obszary zastosowań:
żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak