Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób izolacji bakterii Legionella sp.



Nazwa wydziału:
Wydział Medycyny Weterynaryjnej
Autor:
dr hab. Adam Malicki
Autor:
Jolanta Żródłowska-Danek
Autor:
Maciej Szpak
Autor:
Paulina Janik
Autor:
Grzegorz Sokołowski
Rok zakończenia:
2011
Słowa kluczowe:
mw izolacja bakterie
Wyniki badań:
Wynalazek polega na tym, że do badanych próbek dodaje się monostearynian polioxyetylenosorbitolu (MPS) i/lub kwas askorbinowy, zmieniające adhezję i/lub po-tencjał oksydoredukcyjny bakterii Legionella sp., po czym próbkę miesza się, do uzyskania jednolitego stężenia, i określa liczbę bakterii znanymi metodami.
Wnioski do praktyki:
Sposób, według wynalazku, może znaleźć zastosowanie w laboratoriach mikrobiologicznych do określania obecności bakterii, głównie w wodzie, w artykułach spożywczych, w ściekach lub w wymazach środowiskowych. Metoda ta może być także stosowana do wykrywania bakterii Legionella sp. zwłaszcza w zakładach przemysłu spożywczego oraz w miejscach, gdzie obecność tych drobnoustrojów może powodować znaczne zagrożenie zdrowotne dla przebywających tam osób
Obszary zastosowań:
weterynaria żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak