Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób bioutylizacji pierza drobiowego, zwłaszcza kurzego



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr hab. Anna Rodziewicz
Autor:
dr inż. Wojciech Łaba
Autor:
Justyna Sobolczyk
Rok zakończenia:
2011
Słowa kluczowe:
noz bioutylizacja pierze
Wyniki badań:
Przedmiotem wynalazku jest sposób bioutylizacji pierza drobiowego, zwłaszcza kurzego, polegający na tym, że pierze o wilgotności 20-30% miesza się z dodatkami roślinnymi i pyłem węgla brunatnego o podobnej wilgotności jak pierze, w proporcji 0,8-1,2:1. Całość okresowo miesza się i napowietrza. Szczepionkę bakteryjną stosuje się w ilości 1012–1014 jtk na 100 kg masy pierza z dodatkami. Szczepionkę wprowadza się jednokrotnie a po zakończeniu fazy termicznej, do masy kompostowej wprowadza się szczepionkę grzybów strzępkowych Trichoderma sp. o uzdolnieniach keratynolitycznych i lignocelulolitycznych w ilości 108-1011 jtk na 100 kg masy kompostowej. Całość okresowo miesza się , zaś wilgotność masy kompostowej utrzymuje się na poziomie 40-60%. Proces utylizacji prowadzi się do momentu wizualnego zaniku struktury pierza a odczyn masy kompostowej wynosi pH 6,5-7,5.
Wnioski do praktyki:
Wynalazek może znaleźć zastosowanie jako metoda utylizacji pierza odpadowego, stosowana przy ubojniach drobiu i w kompostowniach.
Obszary zastosowań:
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak