Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Koloidalna barwna dyspersja zawierająca karboksyhemoglobinę



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr hab. inż. Andrzej Jarmoluk
Autor:
Karolina Semeriak
Rok zakończenia:
2011
Słowa kluczowe:
noz koloidalna dyspersja
Wyniki badań:
Wynalazkiem jest koloidalna barwna dyspersja, zawierająca karboksyhemoglobinę w ilości od 0,1 % do 15 % wagowych, acyloglicerole pochodzenia naturalnego w ilości od 0,1 % do 25 % wagowych, ksantan w ilości od 0,05 % do 0,5 % wagowych oraz chlorek lizozymu w ilości od 0,1 % do 1% wagowych przy czym pozostałość stanowi roztwór wodny, który może zawierać: regulatory kwasowości, siły jonowej, antyoksydanty, surfaktanty, konserwanty.
Wnioski do praktyki:
Koloidalna barwna dyspersja według wynalazku, może znaleźć zastosowania w przemyśle żywnościowym, zwłaszcza do wytwarzania barwnych powłok oraz kształtowania stabilnej barwy mięsa i przetworów mięsnych
Obszary zastosowań:
żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak