Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Nowy 2”-(2’’’-hydroksyizopropylo)-dihydrofurano[2”,3”:3’,4’]-2’,4-dihydroksy-6’-metoksydihydrochalkon i sposób jego wytwarzania



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
mgr inż. Tomasz Tronina
Autor:
dr hab. inż. Ewa Huszcza
Autor:
dr Agnieszka Bartmańska
Autor:
Jarosław Popłoński
Autor:
Anna Madej
Rok zakończenia:
2011
Słowa kluczowe:
noz związek
Wyniki badań:
Wynalazek dotyczy sposobu wytwarzania 2”-(2’’’-hydroksyizopropylo)-dihydrofurano[2”,3”:3’,4’]-2’,4-dihydroksy-6’-metoksydihydrochalkonu na drodze transformacji mikrobiologicznej, przy użyciu systemu enzymatycznego grzybów z gatunków Fusarium avanaceum, Fusarium oxysporum. Jako substrat stosuje się ksantohumol.
Wnioski do praktyki:
Związek będący przedmiotem wynalazku, jest biologicznie czynny i może mieć zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym.
Obszary zastosowań:
farmaceutyka żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak