Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób wytwarzania 4,2’,4’ -trihydroksy-6’-metoksy-3’-prenylo-α,β-dihydrochalkonu



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
mgr inż. Tomasz Tronina
Autor:
dr hab. inż. Ewa Huszcza
Autor:
dr Agnieszka Bartmańska
Autor:
Jarosław Popłoński
Autor:
Anna Madej
Rok zakończenia:
2011
Słowa kluczowe:
noz związek
Wyniki badań:
Wynalazek dotyczy sposobu wytwarzania 4,2’,4’-trihydroksy-6’-metoksy-3’-prenylo-α,β-dihydrochalkonu na drodze mikro-biologicznego redukcji α,β nienasyconego wiązania, przy użyciu systemu enzymatycznego grzybów z gatunków Fusarium tricinctum. Jako substrat stosuje się ksantohumol.
Wnioski do praktyki:
Związek jest biologicznie czynny i może mieć zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym.
Obszary zastosowań:
farmaceutyka żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak