Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób otrzymywania białek o właściwościach immunoregulatorowych



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
prof. dr hab. Antoni Polanowski
Autor:
prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka
Autor:
mgr Agnieszka Sosnowska
Rok zakończenia:
2011
Słowa kluczowe:
noz immunoregulator
Wyniki badań:
Przedmiotem wynalazku jest sposób otrzymywania preparat z frakcji plazmatycznej żółtka jaja, zwłaszcza kurzego. Polega on an tym, że immunoglobulinę Y, poddaje się dializie wobec buforu fosforanowego, po czym dializat klaruje się i zagęszcza na membranie o przepuszczalności granicznej poniżej 3 kDa a otrzymany retentat poddaje się chromatografii sitowo-molekularnej zbierając grupę niskocząsteczkowych białek oddzielonych od immunoglobuliny Y, zwaną Yolkiną. Alternatywnie dializat poddaje się ultrafiltracji przez membrany o przepuszczalności granicznej poniżej 50 kDa, po czym permeat zagęszcza się ultrafiltrując przez membrany o przepuszczalności granicznej poniżej 3 kDa. Następnie frakcje białek zwolnione z kompleksu z IgY, poddaje się dializie do wody przez błony o przepuszczalności granicznej poniżej 3 kDa w temperaturze w warunkach chłodniczych przez okres co najmniej 24 godzin z kilkukrotną zmianą wody. Alternatywnie frakcje białek odsala się z użyciem modułów ultrafiltracyjnych o przepuszczalności granicznej 1 kDa i poddaje suszeniu, uzyskując preparat o właściwościach immunoregulatorowych.
Wnioski do praktyki:
Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym, do produkcji nutraceutyków i produktów farmakologicznych.
Obszary zastosowań:
farmaceutyka żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak