Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób otrzymywania koncentratu monomerycznej cystatyny



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
prof. dr hab. Antoni Polanowski
Autor:
Katarzyna Juszczyńska
Autor:
Jakub Gburek
Autor:
Krzysztof Gołąb
Autor:
prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka
Rok zakończenia:
2011
Słowa kluczowe:
noz monometryczna cystatyna
Wyniki badań:
Wynalazek dotyczy sposobu otrzymywania koncentratu monomerycznej cystatyny z roztworu wyjściowego, stabilizowanej glicerolem. Wynalazek polega na tym, że z rozcieńczonego roztworu wyjściowego cystatyny o stężeniu poniżej 50M, usuwa się glicerol wprowadzając do roztworu bufor o pH powyżej 7,0 i sile jonowej poniżej 0,5M, po czym dodaje się stabiliza-tora do uzyskania jego końcowego stężenia od 1 % do 5%. Podstawową zaletą wynalazku jest to , że otrzymuje się wolny od glicerolu, stabilny preparat cystatyny, o aktywności właściwej powyżej 10 U/mg białka i o stężeniu do 5 mM.
Wnioski do praktyki:
Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym.
Obszary zastosowań:
farmaceutyka żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak