Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Zacier gorzelniczy i sposób jego otrzymywania



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr inż. Joanna Kawa-Rygielska
Autor:
dr hab. inż. prof. nadzw. Józef Błażewicz
Autor:
mgr inż. Witold Pietrzak
Rok zakończenia:
2012
Słowa kluczowe:
produkcja gorzelniczy zacier noz bioetanol
Wyniki badań:
Zacier gorzelniczy składający się z rozdrobnionych lub uparowanych surowców gorzelniczych, wody, enzymu upłynniającego i scukrzającego skrobię, znamienny tym, że zawiera dodatek biomasy odpadowych drożdży piwowarskich w ilości od 0,5 do 5 % wagowych. Sposób otrzymywania zacieru gorzelniczego polegający na dodaniu, do wstępnie przygotowanego surowca gorzelniczego, wody oraz enzymów upłynniających i scukrzających skrobię, znamienny tym, że przed dodaniem enzymów upłynniających i scukrzających skrobię dodaję się biomasę odpadowych drożdży piwowarskich, po czym prowadzi się proces zacierania według znanej metody.
Wnioski do praktyki:
Wynalazki te mogą znaleźć zastosowanie w przemyśle gorzelniczym przy wytwarzaniu etanolu na cele spożywcze i przemyśle paliwowym przy produkcji bioetanolu.
Obszary zastosowań:
ochrona środowiska żywność inne
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak