Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób otrzymywania hydrolizatu, wykazującego aktywność hamowania enzymu ACE.



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr inż. Marek Szołtysik
Autor:
prof. dr hab. Józefa Chrzanowska
Autor:
prof. dr hab. Antoni Polanowski
Autor:
dr inż. Aleksandra Zambrowicz
Autor:
mgr inż. Marta Pokora
Autor:
mgr inż. Ewelina Eckert
Autor:
prof. dr hab. Tadeusz Wilusz
Autor:
dr Anna Dąbrowska
Autor:
prof. dr hab. Tadeusz Trziszka
Rok zakończenia:
2012
Słowa kluczowe:
produkty nutraceutyki składnik noz farmakologiczne
Wyniki badań:
Sposób otrzymywania hydrolizatu, wykazującego aktywność hamowania enzymu ACE znamienny tym, że białka jaja, zwłaszcza kurzego, poddaje się działaniu proteinazy serynowej z owoców roślin dyniowatych, w czasie zależnym od aktywności stosowanego preparatu enzymatycznego i w warunkach fizykochemicznych jego działania. Hydrolizat otrzymany sposobem według wynalazku, może mieć konsystencję płynną, lub mieć postać proszku lub emulsji.
Wnioski do praktyki:
Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym, do produkcji składników nutraceutyków i produktów farmakologicznych.
Obszary zastosowań:
farmaceutyka żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak