Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób wzbogacania mieszaniny dipeptydów histydynowych w anserynę lub karnozynę



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
prof. dr hab. Wiesław Kopeć
Autor:
mgr inż. Remigiusz Zapolski
Autor:
mgr inż. Dorota Chorążyk
Autor:
mgr inż. Ewa Biazik
Autor:
mgr inż. Anna Pudło
Autor:
dr inż. Teresa Skiba
Rok zakończenia:
2012
Słowa kluczowe:
suplementy składnik noz diety
Wyniki badań:
Sposób wzbogacania mieszanin dipeptydów histydynowych w anserynę lub karnozynę przy użyciu chromatografii jonowymiennej polega na tym, że zmianę składu mieszaniny uzyskuje się w wyniku procesu adsorpcji przebiegającego w roztworach o pH od 6,0 do 8,0 i desorpcji (elucji) przy użyciu roztworu chlorku sodu o stężeniu od 0,3 M do 3,5 M na złożu wymieniacza jonowego słabo zasadowego anionitu. Działanie fizjologiczne karnozyny i jej pochodnej – an seryny, jest wszechstronne i polega między innymi na utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej w mięśniach zwierząt i ludzi (działanie buforujące).
Wnioski do praktyki:
Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym, głównie do wytwarzania suplementów diety lub produktów typu żywności funkcjonalnej.
Obszary zastosowań:
farmaceutyka żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak