Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób wytwarzania dihydrochalkonu



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
Wojciech Jodełka
Autor:
Rafał Mierzejewski
Autor:
dr Tomasz Janeczko
Autor:
dr inż. Edyta Kostrzewa-Susłow
Rok zakończenia:
2012
Słowa kluczowe:
wytwarzanie środki słodzące noz sposób
Wyniki badań:
Wynalazek dotyczy sposobu wytwarzania dihydrochalkonu na drodze transformacji mikrobiologicznej, w którym jako substrat stosuje się chalkon, przy użyciu systemu enzymatycznego szczepu Yarrowia lipolitica KCh 71.
Wnioski do praktyki:
Metoda według wynalazku może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym do wytwarzania środków słodzących.
Obszary zastosowań:
żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak