Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

(Z)-6-siarczan-6,4’-dihydroksy-7-prenylo-4-metoksyauronu i sposób jego wytwarzania



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr Agnieszka Bartmańska
Autor:
dr hab. Ewa Huszcza
Autor:
dr inż. Tomasz Tronina
Autor:
mgr inż. Jarosław Popłoński
Rok zakończenia:
2012
Słowa kluczowe:
4?-dihydroksy-7-prenylo-4-metoksyauron noz (Z)-6-siarczan-6
Wyniki badań:
Wynalazek dotyczy sposobu wytwarzania nowego związku chemicznego (Z)-6-siarczanu-6,4’-dihydroksy-7-prenylo-4-metoksyauronu, na drodze transformacji mikrobiologicznej, przy użyciu systemu enzymatycznego grzybów z gatunku Penicillium chermesinum. Jako substrat stosuje się (Z)-6,4’-dihydroksy-4-metoksy-7-prenyloauron.
Wnioski do praktyki:
Związek będący przedmiotem wynalazku, jest biologicznie czynny i może mieć zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym.
Obszary zastosowań:
farmaceutyka żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak