Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

(Z)-6-O-β-D-4”’-O-metylo-glukopiranozylo-4’-hydroksy-4-metoksy-7-prenylo-auron i sposób jego wytwarzania



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr Agnieszka Bartmańska
Autor:
dr hab. Ewa Huszcza
Autor:
dr inż. Tomasz Tronina
Autor:
mgr inż. Jarosław Popłoński
Rok zakończenia:
2012
Słowa kluczowe:
(Z)-6-O-?-D-4??-O-metylo-glukopiranozylo-4?-h mikrobiologiczna noz transformacja
Wyniki badań:
Wynalazek dotyczy sposobu wytwarzania nowego związku chemicznego (Z)-6-O-β-D-4”’-O-metylo-glukopiranozylo-4’-hydroksy-4-metoksy-7-prenylo-auronu, na drodze transformacji mikrobiologicznej, przy użyciu systemu enzymatycznego grzybów z gatunku Beauveria bassiana. Jako substrat stosuje się (Z)-6,4’-dihydroksy-4-metoksy-7-prenyloauron.
Wnioski do praktyki:
Związek będący przedmiotem wynalazku, jest biologicznie czynny i może mieć zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym.
Obszary zastosowań:
farmaceutyka żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak