Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób oznaczania zdolności utrzymywania wody w mięsie



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
prof. dr hab. inż. Tadeusz Szmańko
Autor:
mgr inż. Justyna Górecka
Rok zakończenia:
2012
Słowa kluczowe:
utrzymywania zdolność oznaczanie mięso noz wody
Wyniki badań:
Dostępne metody oznaczania zdolności utrzymywania wody w mięsie nie umożliwiają obiektywnej oceny tego wyróżnika funkcjonalnego w zróżnicowanym pod względem jakości surowcu. W opracowanych czterech zgłoszeniach patentowych przedstawiono sposoby precyzyjnego oznaczania zdolności utrzymywania wody w mięsie zróżnicowanym pod względem właściwości, tj.: - w mięsie, w którym zdolność utrzymywania wody jest jedynie funkcją właściwości białek mięśniowych, - w mięsie, w którym oprócz właściwości funkcjonalnych białek mięśniowych, również obecny tłuszcz wpływa na wynik oznaczenia, - w mięsie zróżnicowanym pod względem zawartości wody, - w mięsie zróżnicowanym pod względem zawartości wody, w którym obecny tłuszcz wpływa na wynik oznaczenia.
Wnioski do praktyki:
Opracowane procedury analityczne oznaczania zdolności utrzymywania wody w mięsie umożliwiają precyzyjne oznaczenie tego wyróżnika funkcjonalnego w każdym rodzaju mięsa, a także porównanie pod względem omawianej właściwości również surowców pod względem jakościowym bardzo zróżnicowanych.
Obszary zastosowań:
rolnictwo i leśnictwo żywność inne
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak