Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób otrzymywania preparatu fosfolipidowego z żółtka jaja, zwłaszcza kurzego oraz preparat fosfolipidowy.



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
prof. dr hab. Tadeusz Trziszka
Autor:
dr inż. Łukasz Bobak
Autor:
mgr inż. Ewelina Siepka
Autor:
prof. dr hab. inż. Zbigniew Dobrzański
Autor:
dr wet. Stanisław Tronina
Autor:
dr Wojciech Tronina
Rok zakończenia:
2012
Słowa kluczowe:
żółtko lecytyna super fosfolipidowy preparat noz jaja
Wyniki badań:
Przedmiotem wynalazku jest sposób otrzymywania preparatu fosfolipidowego z żółtka jaja, zwłaszcza kurzego oraz preparat fosfolipidowy super lecytyna, będący mieszaniną fosfatydylocholiny i fosfatydyloetanoloaminy zestryfikowanych n-3 długołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi. Przedstawiona technologia pozwala uzyskać oryginalny produkt w postaci mieszaniny fosfolipidów żółtka jaj (o wysokiej czystości wyrażanej jako substancja nierozpuszczalna w acetonie - AI), bogatych w długołańcuchowe n-3 kwasy tłuszczowe, w tym ?-linolenowy (ALA), eikozapentaenowy (EPA), a zwłaszcza dokozaheksaenowy (DHA).
Wnioski do praktyki:
Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym, zwłaszcza do wytwarzania suplementów diety. Preparat może znaleźć zastosowanie w przemyśle kosmetycznym jako emulgator i nawilżacz.
Obszary zastosowań:
farmaceutyka żywność inne
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak