Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób wytwarzania dihydrochalkonów



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
mgr inż. Monika Stompor
Autor:
dr hab. inż. Mirosław Anioł
Rok zakończenia:
2012
Słowa kluczowe:
noz bakterie biotransformacje dihydrochalkony hydroksydydihydrochalkony środki słodzące
Wyniki badań:
Sposób według wynalazku polega na tym, że substrat, którym jest chalkon, lub 4-metoksydihydrochalkon lub chalkonaringenina poddaje się biotransformacji, przy użyciu systemu enzymatycznego bakterii z rodzaju Rhodococcus albo Gordonia. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie, w jednoetapowym procesie, dihydrochalkonów z dostępnych komercyjnie tanich substratów, z całkowitą wydajnością izolowaną w granicach 40-94 %, w temperaturze pokojowej, przy ciśnieniu atmosferycznym, w środowisku wodnym i w pH bliskim obojętnego.
Wnioski do praktyki:
Metoda według wynalazku może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym do produkcji niskokalorycznych środków słodzących, pochodzenia naturalnego oraz w przemyśle farmaceutycznym do wytwarzania naturalnych związków flawonoidowych wykazujących działanie przeciwnowotworowe oraz antyoksydacyjne.
Obszary zastosowań:
farmaceutyka żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak