Wynalazek dotyczy sposobu otrzymywania przeciwutleniającego preparatu peptydowego z hydrolizatów białek jaj, zwłaszcza kurzych na drodze enzymatycznej hydrolizy, gdzie substratami są białka stanowiące produkty uboczne izolacji bioaktywnych substancji z jaj a enzymami są proteinazy serynowe i/lub aspartylowe. Uzyskany produkt jest mieszaniną peptydów o aktywności przeciwutleniającej, wyrażonej jako zdolność inaktywacji wolnych rodników 1,1-difenyl-2-pikrylhydrazylowych (DPPH), zdolność do redukcji stopnia utlenienia jonów żelaza (III) (FRAP) oraz jako zdolność do chelatowania jonów żelaza (II).
Wnioski do praktyki:
Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym jako dodatek o właściwościach przeciwutleniających do żywności funkcjonalnej i nutraceutyków, oraz w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym jako alternatywa dla syntetycznych przeciwutleniaczy, mogących wykazywać ujemny wpływ na zdrowie człowieka. Preparat może mieć postać płynną, zwłaszcza produktu mlecznego lub emulsji, zwłaszcza kremu albo stałą zwłaszcza proszku.