Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób otrzymywania przeciwutleniającego preparatu peptydowego



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
mgr inż. Ewelina Eckert
Autor:
mgr inż. Marta Pokora
Autor:
dr inż. Zambrowicz Aleksandra Zambrowicz
Autor:
prof. dr hab. Józefa Chrzanowska
Autor:
prof. dr hab. Antoni Polanowski
Autor:
prof. dr hab. Tadeusz Trziszka
Autor:
dr inż. Marek Szołtysik
Autor:
dr Anna Dąbrowska
Rok zakończenia:
2012
Słowa kluczowe:
białko peptydowy preparat przeciwutleniający noz jaj
Wyniki badań:
Wynalazek dotyczy sposobu otrzymywania przeciwutleniającego preparatu peptydowego z hydrolizatów białek jaj, zwłaszcza kurzych na drodze enzymatycznej hydrolizy, gdzie substratami są białka stanowiące produkty uboczne izolacji bioaktywnych substancji z jaj a enzymami są proteinazy serynowe i/lub aspartylowe. Uzyskany produkt jest mieszaniną peptydów o aktywności przeciwutleniającej, wyrażonej jako zdolność inaktywacji wolnych rodników 1,1-difenyl-2-pikrylhydrazylowych (DPPH), zdolność do redukcji stopnia utlenienia jonów żelaza (III) (FRAP) oraz jako zdolność do chelatowania jonów żelaza (II).
Wnioski do praktyki:
Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym jako dodatek o właściwościach przeciwutleniających do żywności funkcjonalnej i nutraceutyków, oraz w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym jako alternatywa dla syntetycznych przeciwutleniaczy, mogących wykazywać ujemny wpływ na zdrowie człowieka. Preparat może mieć postać płynną, zwłaszcza produktu mlecznego lub emulsji, zwłaszcza kremu albo stałą zwłaszcza proszku.
Obszary zastosowań:
farmaceutyka inne
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak