Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Oksym izoksantohumolu i sposób otrzymywania oksymu izoksantohumolu



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
mgr inż. Bartłomiej Potaniec
Autor:
dr hab. inż. Mirosław Anioł
Rok zakończenia:
2012
Słowa kluczowe:
oksym noz izoksantohumolu
Wyniki badań:
Wynalazek dotyczy nowego oksymu izoksantohumolu oraz sposobu jego otrzymywania na drodze syntezy chemicznej, w wyniku reakcji kondensacji hydroksyloaminy z grupą ketonową izoksantohumolu. Jako substrat stosuje się izoksantohumol uzyskany na drodze syntezy chemicznej z ksantohumolu.
Wnioski do praktyki:
Związek ten charakteryzuje się wysokimi właściwościami przeciwutleniającymi. Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym do produkcji dodatków do żywności o właściwościach przeciwutleniających.
Obszary zastosowań:
żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak