Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób otrzymywania chipsów z owoców albo warzyw



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr hab. inż. Aneta Wojdyło
Autor:
dr hab. inż. Agnieszka Nawirska
Autor:
dr inż. Adam Figiel
Autor:
dr inż. Antoni Szumny
Autor:
mgr inż. Krzysztof Lech
Rok zakończenia:
2012
Słowa kluczowe:
owoce warzywa noz chipsy
Wyniki badań:
Przedmiotem wynalazku jest sposób wytwarzania chipsów z owoców albo warzyw. Produkty uzyskane sposobem według wynalazku charakteryzują się kruchą teksturą, uwydatnionym smakiem i podwyższoną zawartością składników bioaktywnych pochodzenia roślinnego. Wynalazek polega na tym, że suszony materiał najpierw podsusza się osmotyczne, w roztworze będącym zagęszczonym sokiem z owoców i/lub warzyw a następnie dosusza mikrofalowo przy obniżonym ciśnieniu.
Wnioski do praktyki:
Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym do produkcji wyrobów przekąskowych o walorach prozdrowotnych. P-400135
Obszary zastosowań:
żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak