Wyniki badań:
Sposób polega na tym, tym, że 5,6,7-trihydroksyflawon (bajkaleina), rozpuszczony tetrahydrofuranie (THF), poddaje się estryfikacji, w pozycje 6-OH i 7-OH, za pomocą chlorku butyrylu, w obecności pirydyny.
Korzystne jest, gdy reakcję estryfikacji prowadzi przy ciągłym mieszaniu re-agentów, w temperaturze 291-295 K.
Postępując zgodnie z wynalazkiem, w wyniku działania chlorku butyrylu
w obecności pirydyny, następuje reakcja estryfikacji pozycji 6-OH i 7-OH 5,6,7-trihy-droksyflawonu.
Uzyskany w ten sposób produkt wydziela się z mieszaniny poreakcyjnej, znanym sposobem, przez ekstrakcję octanem etylu.
Wnioski do praktyki:
Zaletą sposobu jest otrzymanie w temperaturze pokojowej, 6,7-dibutyryloksy-5-hydroksyflawonu, jako jedynego produktu reakcji, z wydajnością 95,80%