Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Nowy 6,7-dibutyryloksy-5-hydroksyflawon i sposób jego wytwarzania



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr inż. Edyta Kostrzewa-Susłow
Autor:
dr inż. Tomasz Janeczko
Autor:
mgr inż. Ewelina Szliszko
Autor:
mgr inż. Joanna Bronikowska
Rok zakończenia:
2011
Słowa kluczowe:
cytotoksyczność flawonoidy noz chemoprewencja
Wyniki badań:
Sposób polega na tym, tym, że 5,6,7-trihydroksyflawon (bajkaleina), rozpuszczony tetrahydrofuranie (THF), poddaje się estryfikacji, w pozycje 6-OH i 7-OH, za pomocą chlorku butyrylu, w obecności pirydyny. Korzystne jest, gdy reakcję estryfikacji prowadzi przy ciągłym mieszaniu re-agentów, w temperaturze 291-295 K. Postępując zgodnie z wynalazkiem, w wyniku działania chlorku butyrylu w obecności pirydyny, następuje reakcja estryfikacji pozycji 6-OH i 7-OH 5,6,7-trihy-droksyflawonu. Uzyskany w ten sposób produkt wydziela się z mieszaniny poreakcyjnej, znanym sposobem, przez ekstrakcję octanem etylu.
Wnioski do praktyki:
Zaletą sposobu jest otrzymanie w temperaturze pokojowej, 6,7-dibutyryloksy-5-hydroksyflawonu, jako jedynego produktu reakcji, z wydajnością 95,80%
Obszary zastosowań:
farmaceutyka
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak