Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Nowy 6,7-diacetoksy-5-hydroksyflawon i sposób jego wytwarzania



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr inż. Edyta Kostrzewa-Susłow
Autor:
dr inż. Tomasz Janeczko
Autor:
mgr inż. Ewelina Szliszko
Autor:
mgr inż. Joanna Bronikowska
Rok zakończenia:
2011
Słowa kluczowe:
cytotoksyczność flawonoidy noz chemoprewencja
Wyniki badań:
Sposób polega na tym, że 5,6,7-trihydroksyflawon, rozpuszczony w tetrahydrofuranie (THF), poddaje się estryfikacji w pozycje 6-OH i 7-OH, za pomocą chlorku acetylu, w obecności pirydyny. Korzystne jest, gdy reakcję estryfikacji prowadzi się przy ciągłym mieszaniu re-agentów i w temperaturze 291-295 K. W wyniku działania chlorku acetylu w obecności pirydyny, następuje reakcja estryfikacji w pozycje 6-OH i 7-OH 5,6,7-trihydroksyflawonu. Uzyskany w ten sposób produkt wydziela się z mieszaniny poreakcyjnej, znanym sposobem, przez ekstrakcję octanem etylu
Wnioski do praktyki:
Zaletą sposob jest otrzymanie, w temperaturze pokojowej, 6,7-diacetoksy-5-hydroksyflawonu, jako jedynego produktu reakcji, z wydajnością 94,70%, Będący przedmiotem wynalazku 6,7-diacetoksy-5-hydroksyflawon wykazywał w badaniach wyraźne działanie przeciwzapalne, natomiast słabo nasilał cytotoksyczne działanie TRAIL. Związek ten może zostać wykorzystany jako preparat lub jeden ze składników farmaceutycznych wspomagających działanie przeciwzapalne oraz chemoprewencyjne, które ma na celu podnoszenie naturalnych mechanizmów odporności przeciwno-wotworowej
Obszary zastosowań:
farmaceutyka
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak