Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób izolacji laktonów z hodowli mikroorganizmów



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr inż. Elżbieta Gębarowska
Autor:
dr inż. Antoni Szumny
Autor:
prof. dr hab. Stanisław Pietr
Rok zakończenia:
2012
Słowa kluczowe:
grzybów hodowli z laktonów noz izolacja strzępkowych
Wyniki badań:
Przedmiotem wynalazku jest sposób izolacji laktonów z hodowli mikroorganizmów, zwłaszcza grzybów strzępkowych z rodzaju Trichoderma i Aspergillus oraz z drożdży z rodzaju Rhodotorula, polegający na tym, że hodowlę poddaje się bezpośrednio destylacji z parą wodną na aparacie Derynga, przez okres co najmniej 45 minut, następnie zbiera się wydestylowany produkt i poddaje analizie GC-MS. W celu odzyskania minimalnych ilości produktu jako fazę organiczną, do aparatu Derynga, wprowadza się co najmniej 0,5 ml dowolnego rozpuszczalnika organicznego, o gęstości mniejszej niż 1 g/ml, lotnego i nierozpuszczalnego w wodzie.
Wnioski do praktyki:
Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym do otrzymywania komponentów zapachowych oraz w przemyśle spożywczym do otrzymywania aromatów i wzmacniaczy smaku. Dodatkowo może także znaleźć zastosowanie w przemyśle chemicznym do otrzymywania wzorca analitycznego, np. do oznaczeń chromatograficznych. P-400136
Obszary zastosowań:
chemia żywność inne
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak