Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób wytwarzania 3β7β-dihydroksy-5α-androst-17-onu



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
mgr inż. Agnieszka Krawczyk
Autor:
dr hab. inż. Teresa Kołek
Autor:
mgr inż. Natalia Milecka-Tronina
Autor:
dr Alina Świzdor
Rok zakończenia:
2012
Słowa kluczowe:
3???7?-dihydroksy-5&al transformacja mikrobiologiczna noz noz
Wyniki badań:
Wynalazek dotyczy sposobu wytwarzania 3ββ-dihydroksy-5α-androst-17-onu, na drodze mikrobiologicznej transformacji. Wynalazek polega na tym, że substrat, którym jest 3β-hydroksy-5α-androst-17-on, przekształca się za pomocą systemu enzymatycznego szczepu grzyba strzępkowego z gatunku Aspergillus ochraceus AM456. Korzystne jest, gdy proces transformacji prowadzi się wodną kulturą szczepu, przy wstrząsaniu reagentów, w temperaturze 293-300 K.
Wnioski do praktyki:
Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie 3ββ-dihydroksy-5α-androst-17-onu, z łączną wydajnością 60,1%, w temperaturze pokojowej i pH bliskim obojętnemu.
Obszary zastosowań:
farmaceutyka
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak