Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób wytwarzania R-(-)-2-chloro-1-(4’-chlorofenylo)-etan-1-olu



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr hab. inż. Jadwiga Dmochowska-Gładysz
Autor:
dr Tomasz Janeczko
Autor:
mgr inż. Julia Ciszek
Autor:
dr inż. Edyta Kostrzewa-Susłow
Rok zakończenia:
2012
Słowa kluczowe:
sokiem świeżym transformacja R-(?)-2-chloro-1-(4?-chlorofenyl noz marchwiowym
Wyniki badań:
Wynalazek dotyczy sposobu wytwarzania R-()-2-chloro-1-(4’- -chlorofenylo)-etan-1-olu, na drodze transformacji świeżym sokiem marchwiowym, w którym jako substrat stosuje się 2-chloro-4’-chloroacetofenonu, przy użyciu systemu enzymatycznego korzenia marchwi (Daucus carota). Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie R-()-2-chloro-1-(4’- -chlorofenylo)-etan-1-olu z nadmiarem enancjomerycznym ee > 99% jako jedynego produktu reakcji, z wydajnością 93%, w temperaturze pokojowej i pH bliskim obojętnemu (naturalne dla soku).
Wnioski do praktyki:
Wynalazek ten może być zastosowany do otrzymywania związku będącego substancją czynną leków, m. in. posiadających wysoką aktywność antagonistyczną względem androreceptorów, np.: R-(-)-formoterol, R-(-)-izoproterenol, R-(-)-salmeterol, R-(-)-denopamina. P-400349
Obszary zastosowań:
farmaceutyka
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak