Wyniki badań:
Wynalazek dotyczy sposobu wytwarzania R-()-2-chloro-1-(2’,4’-
-dichlorofentlo)-etan-1-olu, na drodze transformacji świeżym sokiem marchwiowym, w którym jako substrat stosuje się 2-chloro-2’,4’-dichloroacetofenonu, przy użyciu systemu enzymatycznego korzenia marchwi (Daucus carota).
Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie R-()-2-chloro-1-(2’,4’-dichlorofentlo)-etan-1-olu z nadmiarem enancjomerycznym ee > 99% jako jedynego produktu reakcji, z wydajnością 95%, w temperaturze pokojowej i pH bliskim obojętnemu (naturalne dla soku).
Wnioski do praktyki:
Wynalazek może znaleźć zastosowanie do wytwarzania związku będącego substancją czynną leków, m. in. posiadających wysoką aktywność antagonistyczną względem androreceptorów, np.: R-(-)-formoterol, R-(-)-izoproterenol, R-(-)-salmeterol, R-(-)-denopamina. P-400350