Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób otrzymywania 2-hydroksy-5,5-dimetylo-9-oksabicyklo[4.3.0]-nonan-8-onu



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr Małgorzata Grabarczyk
Rok zakończenia:
2012
Słowa kluczowe:
aktywność hydroksylakton noz deterentna
Wyniki badań:
Wynalazek dotyczy sposobu otrzymywania hydroksylaktonu 2-hydroksy-5,5-dimetylo-9-oksabi-cyklo[4.3.0]nonan-8-onu, na drodze transformacji mikrobiologicznej 2-jodo-5,5-dimetylo-9-oksabicyklo[4.3.0]nonan-8-on, za pomocą systemu enzymatycznego szczepu grzyba Syncephalastrum racemosum AM105. Istotą wynalazku jest to, że 2-jodo-5,5-dimetylo-9-oksabicyklo-[4.3.0]nonan-8-on, poddaje się hydrolitycznej dehalogenacji, za pomocą systemu enzymatycznego szczepu grzyba Syncephalastrum racemosum AM105. Reakcję prowadzi się wodną kulturą szczepu przy ciągłym mieszaniu, w temperaturze od 20 do 28°C. Utworzony produkt ekstrahuje się rozpuszczalnikiem organicznym z grupy rozpuszczalników chlorowych pochodnych metanu albo eterem dietylowym, ekstrakt suszy się bezwodnym siarczanem magnezu, po czym, po odparowaniu rozpuszczalnika, surowy produkt oczyszcza się na kolumnie chromatograficznej.
Wnioski do praktyki:
Zasadniczą zaletą sposobu, według wynalazku, jest to, że otrzymuje się go w łagodnych warunkach, jako jedyny produkt mikrobiologicznej hydrolitycznej dehalogenacji 2-jodo-5,5-dimetylo-9-oksa-bicyklo-[4.3.0]nonan-8-onu, z 59% stopniem przereagowania i z nadmiarem enancjomerycznym (ee) wynoszącym 92%. Związek ten ma potencjalną aktywność deterentną wobec owadów będących szkodnikami roślin i surowców żywnościowych, w związku z czym może znaleźć zastosowanie jako składnik środków ochrony roślin.
Obszary zastosowań:
rolnictwo i leśnictwo żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak