Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób otrzymywania 4'-hydroksy-5,6-benzoflawonu



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
mgr inż. Jarosław Popłoński
Autor:
dr hab. Ewa Ewa Huszcza
Autor:
dr inż. Tomasz Tronina
Autor:
mgr inż. Anna Madej
Rok zakończenia:
2012
Słowa kluczowe:
4'-hydroksy-5 otrzymywanie noz 6-benzoflawonu
Wyniki badań:
Istota wynalazku polega na tym, że substrat, którym jest 5,6-benzoflawon, poddaje się mikrobiologicznej hydroksylacji, w pozycji 4', grzybem gatunku Aspergillus glaucus namnażanego na podłożu mikrobiologicznym, przez 4 dni. Po zakończeniu transformacji roztwór transformacyjny ekstrahuje się rozpuszczalnikiem organicznym, oddziela frakcję organiczną, osusza, odparowuje rozpuszczalnik i tak otrzymany surowy produkt oczyszcza się znanym sposobem. Korzystnie jest, gdy reakcję prowadzi się wodną kulturą, przy ciągłym mieszaniu reagentów, w temperaturze 291-303 K. Postępując zgodnie z wynalazkiem, w wyniku działania układu enzymatyczngo zawartego w żywych komórkach kultury Aspergillus glaucus, następuje reakcja hydroksylacji w pozycji 4'. Na tej drodze otrzymuje się 3,97 mg produktu 4'-hydroksy-5,6-benzoflawonu.
Wnioski do praktyki:
Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie, w łagodnych warunkach, jednoetapowego procesu produktu z wydajnością izolowaną 25,00%. Związek ten jest biologicznie czynny i może znaleźć zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym.
Obszary zastosowań:
farmaceutyka
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak