Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Peptydy, zastosowanie tych peptydów oraz kompozycja zawierająca te peptydy.



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
prof. dr hab. Józefa Chrzanowska
Autor:
dr inż. Marek Szołtysik
Autor:
dr Anna Dąbrowska
Autor:
dr inż. Aleksandra Zambrowicz
Autor:
mgr inż. Ewelina Eckert
Autor:
mgr inż. Marta Pokora
Autor:
prof. dr hab. Antoni Polanowski
Autor:
prof. dr hab. Tadeusz Trziszka
Rok zakończenia:
2012
Słowa kluczowe:
zastosowanie kompozycja noz peptydy
Wyniki badań:
Przedmiotem wynalazku jest peptyd zawierający sekwencję Ser-Try-Val-Glu, odpowiadający fragmentowi 148-151 owoalbuminy oraz peptyd zawierający sekwencję Asp-Ile-Leu-Asn, odpowiadający fragmentowi 86-89 owoalbuminy. Istotą wynalazku jest także zastosowanie peptydu, zawierającego sekwencję Ser-Try-Val-Glu, jako substancji czynnej preparatu antyhipertensyjnego, hamującej enzym przekształcający angiotensynę I oraz zastosowanie peptydu o sekwencji Asp-Ile-Leu-Asn jako substancji czynnej preparatu przeciwutleniającego, wiążącej wolne rodniki i chelatującej kationy dwuwartościowe. Istotą wynalazku jest również kompozycja zawierająca sekwencję Ser-Try-Val-Glu i/lub sekwencję Asp-Ile-Leu-Asn, jako czynnik aktywny. Korzystnie jest, gdy kompozycja jest produktem płynnym albo produktem stałym albo emulsją. Korzystnie także jest, gdy produktem płynnym jest produkt mleczny lub napój bezalkoholowy, produktem stałym jest proszek, natomiast emulsją jest krem.
Wnioski do praktyki:
Uzyskane peptydy wykazują aktywność biologiczną zarówno antyhipertensyjną poprzez hamowanie enzymu przekształcającego angiotensynę I (ACE), jak i przeciwutleniającą poprzez wiązanie wolnych rodników oraz chelatowanie kationów dwuwartościowych. Sekwencje peptydów według wynalazku, ze względu na swoje właściwości, mogą być szeroko wykorzystane w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym i kosmetycznym jako składniki leków przeciwnadciśnieniowych, suplementów diety oraz żywności funkcjonalnej, a także jako komponenty kosmetyków. Kolejną zaletą wynalazku jest to, że aktywność biologiczną wykazują zarówno peptydy uzyskane na drodze hydrolizy enzymatycznej białka jaja, jak i na drodze syntezy chemicznej.
Obszary zastosowań:
farmaceutyka żywność inne
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak