Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Zastosowanie inhibitorów proteaz cysteinowych jako czynnik hamujący wzrost komórek nowotworowych



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
prof. dr hab. Marzenna Podhorska-Okołów
Autor:
prof. dr hab. Tadeusz Trziszka
Autor:
prof. dr hab. Antoni Polanowski
Autor:
prof. dr hab. Piotr Dzięgiel
Autor:
mgr Łucja Cwynar-Zając
Autor:
mgr Renata Brykner
Autor:
dr inż. Elżbieta Gębarowska
Autor:
prof. dr hab. Andrzej Szuba
Autor:
dr hab. Krzysztof Gołąb
Autor:
dr hab. Jakub Gburek
Autor:
mgr Katarzyna Juszczyńska
Rok zakończenia:
2012
Słowa kluczowe:
proteazy ovocystatyna cysteinowe noz inhibitory
Wyniki badań:
Przedmiotem wynalazku jest zastosowanie liofilizatu monomeru cystatyny z białka jaja, jako substancji czynnej środka farmaceutycznego do hamowania wzrostu komórek nowotworowych pochodzenia nabłonkowego oraz komórek czerniaka. W istocie, liofilizat monomeru ovocystatyny wykazuje nieoczekiwany efekt hamujący wzrost komórek nowotworowych pochodzenia nabłonkowego oraz komórek czerniaka, przy jednoczesnym braku wpływu na komórki zdrowe. Efekt ten jest nieprzewidywany na podstawie znajomości właściwości ovocystatyny i może on być zastosowany jako substancja czynna środka farmaceutycznego do hamowania wzrostu komórek nowotworowych. Ponadto ovocystatyna wykazuje stosunkowo wysokie bezpieczeństwo stosowania.
Wnioski do praktyki:
Ovocystatyna pozyskiwana z białka jaja kurzego jest produktem mogącym mieć zastosowanie w onkologii jako środek przeciwnowotworowy, dzięki udowodnionym właściwościom.
Obszary zastosowań:
farmaceutyka
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak