Wyniki badań:
Wynalazek dotyczy sposobu stabilizacji monomerycznej cystatyny z białka w roztworze wodnym lub buforowym. Praktyczne zastosowanie cystatyny z białka jaja wymaga opracowania metod jej stabilizacji. Nieoczekiwanie okazało się, że cystatynę można również stabilizować przez dodatek do jej roztworów alkoholu pierwszo- lub drugorzędowego.
Istotą wynalazku jest to, że do roztworu wyjściowego cystatyny o stężeniu poniżej 50 µM dodaje się alkoholi pierwszo- lub drugorzędowych, w tym: etanolu, propanolu izopropanolu, butanolu, alkoholu benzylowego, glikolu propylenowego do uzyskania jego końcowego stężenia do 50%.
Wnioski do praktyki:
Podstawową zaletą wynalazku jest to, że otrzymuje się wolny od glicerolu i innych stabilizatorów alkoholowy preparat cystatyny, o aktywności właściwej powyżej 10 U/mg białka stabilny przez co najmniej 6 miesięcy.
Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym przy formulacji leków i przemyśle spożywczym do ochrony produktów przed drobnoustrojami.