Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób stabilizacji monomerycznej cystatyny



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr hab. Jakub Gburek
Autor:
dr hab. Krzysztof Gołąb
Autor:
mgr Katarzyna Juszczyńska
Autor:
prof. dr hab. Antoni Polanowski
Autor:
prof. dr hab. Tadeusz Trziszka
Rok zakończenia:
2012
Słowa kluczowe:
stabilizacja monomerycznej białka jaja cystatyny noz
Wyniki badań:
Wynalazek dotyczy sposobu stabilizacji monomerycznej cystatyny z białka w roztworze wodnym lub buforowym. Praktyczne zastosowanie cystatyny z białka jaja wymaga opracowania metod jej stabilizacji. Nieoczekiwanie okazało się, że cystatynę można również stabilizować przez dodatek do jej roztworów alkoholu pierwszo- lub drugorzędowego. Istotą wynalazku jest to, że do roztworu wyjściowego cystatyny o stężeniu poniżej 50 µM dodaje się alkoholi pierwszo- lub drugorzędowych, w tym: etanolu, propanolu izopropanolu, butanolu, alkoholu benzylowego, glikolu propylenowego do uzyskania jego końcowego stężenia do 50%.
Wnioski do praktyki:
Podstawową zaletą wynalazku jest to, że otrzymuje się wolny od glicerolu i innych stabilizatorów alkoholowy preparat cystatyny, o aktywności właściwej powyżej 10 U/mg białka stabilny przez co najmniej 6 miesięcy. Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym przy formulacji leków i przemyśle spożywczym do ochrony produktów przed drobnoustrojami.
Obszary zastosowań:
farmaceutyka żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak