Wyniki badań:
Przedmiotem wynalazku jest sposób wydzielania izomeru c9,t11 sprzężonego kwasu linolowego (CLA), z mieszaniny izomerów c9,t11 i t10,c12 CLA metodą enzymatycznej estryfikacji z udziałem lipazy z Candida cylindracea.
Istotą wynalazku jest to, że etap enzymatycznej estryfikacji CLA 2-propanolem w nadmiarze molowym od 3 do 7, prowadzony w temperaturze od 25 do 35°C. Stosunek wagowo-objętościowy estrów metylowych CLA do acetonu jest odpowiednio dobrany, a krystalizację prowadzi się przez co najmniej 10 minut od osiągnięcia przez roztwór acetonu temperatury krystalizacji, po czym precypitat oddziela się od supernatantu poprzez filtrację a następnie poddaje się go hydrolizie. Żadna spośród znanych metod nie uwzględnia etapu wstępnego oczyszczania c9,t11 CLA za pomocą niskotemperaturowej krystalizacji jego estrów metylowych z acetonu jako alternatywę pierwszego z etapów enzymatycznych. Wprowadzenie etapu krystalizacji pozwala na uproszczenie i znaczne skrócenie całego procesu, gdyż w jej wyniku następuje jednoczesne wzbogacenie supernatantu w izomer c9,t11 CLA i oddzielenie od frakcji precypitatu wzbogaconej w drugi izomer, który wystarczy odseparować przez filtrację.
Wnioski do praktyki:
Zaletą sposobu według wynalazku jest to, że z dwóch etapów, w których następuje wzbogacenie izomeru c9,t11 tylko drugi jest procesem enzymatycznej estryfikacji. Zaletą jest również zastosowanie 2-propanolu, jako substratu w enzymatycznej estryfikacji, co pozwala na łatwe usunięcie nie przereagowanych pozostałości tego alkoholu z mieszaniny poreakcyjnej poprzez odparowanie pod zmniejszonym ciśnieniem. Wszystkie pozostałe po oczyszczaniu uboczne frakcje sprzężonego kwasu linolowego można odzyskać i poddać ponownemu oczyszczaniu.