Wyniki badań:
Wynalazek dotyczy zastosowania preparatu fosfolipidowego pochodzącego z żółtka jaj, do wytwarzania środka farmaceutycznego, zwłaszcza produktu leczniczego oraz suplementu diety, do stosowania w profilaktyce i leczeniu lęku o różnym podłożu samodzielnie lub jako potencjalizacja standardowych leków, zwłaszcza u chorych z niezadowalającą odpowiedzią na konwencjonalną terapię.
Cholina, której bogatym źródłem są fosfolipidy - wykorzystywana m.in. do syntezy fosfolipidów błon neuronalnych i neuroprzekaźnika acetylocholiny, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania centralnego układu nerwowego. Poza korzystnym wpływem na procesy poznawcze, uczestniczy również w kontroli emocji. W dużych badaniach populacyjnych wykazano, że u pacjentów z zaburzeniami lękowymi poziom choliny we krwi jest obniżony.
Wnioski do praktyki:
Niespodziewanie okazało się, że fosfolipidy z żółtka projektowanych jaj kurzych wykazują działanie przeciwlękowe. Jak dotychczas nie ma danych na temat zastosowania tych fosfolipidów w profilaktyce i leczeniu zaburzeń lękowych.
Dodatkową zaletą tych fosfolipidów jest brak istotnych działań niepożądanych, co warunkuje duże bezpieczeństwo stosowania.