Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Zastosowanie preparatu fosfolipidowego z żółtka jaj



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr hab. Maria Rutkowska
Autor:
prof. dr hab. Joanna Rymaszewska
Autor:
mgr Wojciech Słupski
Autor:
mgr Marta Szandruk
Autor:
mgr Małgorzata Trocha
Autor:
prof. dr hab. Tadeusz Trziszka
Autor:
dr inż. Łukasz Bobak
Rok zakończenia:
2012
Słowa kluczowe:
preparat fosfolipidowy żółtko jaja leczenie lęk noz
Wyniki badań:
Wynalazek dotyczy zastosowania preparatu fosfolipidowego pochodzącego z żółtka jaj, do wytwarzania środka farmaceutycznego, zwłaszcza produktu leczniczego oraz suplementu diety, do stosowania w profilaktyce i leczeniu lęku o różnym podłożu samodzielnie lub jako potencjalizacja standardowych leków, zwłaszcza u chorych z niezadowalającą odpowiedzią na konwencjonalną terapię. Cholina, której bogatym źródłem są fosfolipidy - wykorzystywana m.in. do syntezy fosfolipidów błon neuronalnych i neuroprzekaźnika acetylocholiny, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania centralnego układu nerwowego. Poza korzystnym wpływem na procesy poznawcze, uczestniczy również w kontroli emocji. W dużych badaniach populacyjnych wykazano, że u pacjentów z zaburzeniami lękowymi poziom choliny we krwi jest obniżony.
Wnioski do praktyki:
Niespodziewanie okazało się, że fosfolipidy z żółtka projektowanych jaj kurzych wykazują działanie przeciwlękowe. Jak dotychczas nie ma danych na temat zastosowania tych fosfolipidów w profilaktyce i leczeniu zaburzeń lękowych. Dodatkową zaletą tych fosfolipidów jest brak istotnych działań niepożądanych, co warunkuje duże bezpieczeństwo stosowania.
Obszary zastosowań:
farmaceutyka żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak