Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Zastosowanie preparatu fosfolipidowego z żółtka jaj



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
mgr Dorian Nowacki
Autor:
dr Helena Martynowicz
Autor:
dr Anna Wojakowska
Autor:
dr inż. Łukasz Bobak
Autor:
dr inż. Andrzej Szuba
Autor:
prof. dr hab. Tadeusz Trziszka
Rok zakończenia:
2012
Słowa kluczowe:
preparat fosfolipidowy noz jaja lecytyna żółtko
Wyniki badań:
Przedmiotem wynalazku jest zastosowanie preparatu fosfolipidowego z żółtka jaj – super lecytyny opisanej w opisie patentowym P.399338. Głównym składnikiem preparatu jest fosfatydylocholina (lecytyna), fosfatydyloetanoloaminy oraz kwasy omega 3 i omega 6. Jaja kurze są cennym produktem pochodzenia zwierzęcego, ze względu na zawartość aminokwasów egzogennych, fosfatydylocholiny, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, ksantofilu, luteiny i witamin B1, B12, ryboflawiny i kwasu foliowego. Dotychczas nie było znane działanie hipotensyjne preparatu fosfolipidowego pochodzącego z żółtka jaja.
Wnioski do praktyki:
Wynalazek dotyczy zastosowania preparatu fosfolipidowego z żółtka jaja jako substancji czynnej do wytwarzania leków lub suplementów diety, lub jako składnik preparatów złożonych, do stosowania w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia tętniczego
Obszary zastosowań:
farmaceutyka żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak