Wyniki badań:
Przedmiotem wynalazku jest zastosowanie preparatu fosfolipidowego z żółtka jaj – super lecytyny opisanej w opisie patentowym P.399338. Głównym składnikiem preparatu jest fosfatydylocholina (lecytyna), fosfatydyloetanoloaminy oraz kwasy omega 3 i omega 6.
Jaja kurze są cennym produktem pochodzenia zwierzęcego, ze względu na zawartość aminokwasów egzogennych, fosfatydylocholiny, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, ksantofilu, luteiny i witamin B1, B12, ryboflawiny i kwasu foliowego. Dotychczas nie było znane działanie hipotensyjne preparatu fosfolipidowego pochodzącego z żółtka jaja.
Wnioski do praktyki:
Wynalazek dotyczy zastosowania preparatu fosfolipidowego
z żółtka jaja jako substancji czynnej do wytwarzania leków lub suplementów diety, lub jako składnik preparatów złożonych, do stosowania w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia tętniczego