Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Zastosowanie preparatu o właściwościach immunoregulatorowych



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
prof. dr hab. Tadeusz Trziszka
Autor:
prof. dr hab. Antoni Polanowski
Autor:
prof. dr hab. Joanna Rymaszewska
Autor:
mgr Marta Jakubik
Rok zakończenia:
2012
Słowa kluczowe:
noz żółtka jaja immunoregulator preparat
Wyniki badań:
Przedmiotem wynalazku jest zastosowanie preparatu immunoregulatorowego pozyskanego z żółtka jaja do wytwarzania środka farmaceutycznego, zwłaszcza suplementu diety, do stosowania w profilaktyce zaburzeń funkcji poznawczych o różnym podłożu i/lub wspomagająco w terapii tych zaburzeń, zwłaszcza u chorych z niezadowalającą odpowiedzią na konwencjonalną terapię. Niespodziewanie okazało się, że preparat immunoregulatorowy pozyskany z żółtka jaja wykazuje działanie poprawiające funkcje poznawcze. Wynalazek ma charakter innowacyjny ze względu na brak opisanego w literaturze wpływu preparatu immunoregulatorowego z jaja na poprawę tych funkcji.
Wnioski do praktyki:
Preparat immunoregulatorowy pozyskany z żółtka jaja może służyć do wytwarzania środka farmaceutycznego, zwłaszcza suplementu diety poprawiającego funkcje poznawcze.
Obszary zastosowań:
farmaceutyka żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak