Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Zastosowanie preparatu immunoglobuliny IgY żółtka jaja kurzego



Nazwa wydziału:
Wydział Medycyny Weterynaryjnej
Autor:
prof. dr hab. Tadeusz Stefaniak
Autor:
dr Paulina Jawor
Autor:
lek. wet. Ondrasz Sitnik
Autor:
prof. dr hab. Wiesław Kopeć
Autor:
dr inż. Teresa Skiba
Rok zakończenia:
2013
Słowa kluczowe:
odporność biegunki jaja żółtko IgY immunoglobulina preparat cielęta mw
Wyniki badań:
Istotą wynalazku jest zastosowanie preparatu immunoglobuliny IgY żółtka jaja kurzego jako składnika mieszanek paszowych albo samodzielnie do zwiększania odporności biernej cieląt i/lub do zwalczania patogenów Escherichia coli, rotawirusów i coronawirusów powodujących biegunki u cieląt. Sposób oddziaływania preparatu IgY polega na wiązaniu przez przeciw¬ciała IgY antygenów Escherichia coli, rotawirusów i coronawirusów w świetle przewodu pokarmowego, co uniemożliwia patogenom kontakt z receptorami błony śluzowej, a przez to rozpoczęcie procesu chorobowego. Przy braku ochrony błony śluzowej, często dochodzi do procesu chorobowego z biegunką. To powoduje konieczność leczenia zwierząt, następuje zwol¬nienie tempa przyrostów masy ciała i zwiększone zużycie karmy. Wzrasta podatność zwierząt na inne zachorowania, a także ryzyko śmierci.
Wnioski do praktyki:
Zaletą zastosowania preparatu immunoglobuliny IgY jest to, że zwierzę przyjmuje preparat bezstresowo, wraz z pożywieniem. Preparat przyjęty drogą pokarmową zapewnia zwierzęciu ochronę przed biegunkami spowodowanymi najczęściej występującymi w przewodzie pokarmowym patogennymi szczepami oraz pomaga mu usunąć je z przewodu pokarmowego. Stosowanie preparatu pozwoliło na uzyskanie najwyższych przyrostów masy ciała, a jednocześnie spowodował najmniejsze zagrożenie występowaniem stanów zapalnych w wieku cieląt, w którym najczęściej występują biegunki. P-402998
Obszary zastosowań:
farmaceutyka rolnictwo i leśnictwo weterynaria
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak