Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Wapniowy preparat organiczno-mineralny oraz sposób wytwarzania wapniowego preparatu organiczno-mineralnego



Nazwa wydziału:
Wydział Biologii i Hodowli Zwierząt
Autor:
mgr inż. Fabiola Bubel
Autor:
prof. dr hab. Piotr Bykowski
Autor:
prof. dr hab. inż. Katarzyna Chojnacka
Autor:
prof. dr hab. Zbigniew Dobrzański
Autor:
dr inż. Sebastian Opaliński
Autor:
prof. dr hab. Tadeusz Trziszka
Rok zakończenia:
2013
Słowa kluczowe:
dieta mineralny organiczny wapniowy preparat bihz
Wyniki badań:
Przedmiotem wynalazku jest wapniowy preparat organiczno-mineralny wytworzony z twardych produktów ubocznych z przetwórstwa ryb, zwłaszcza z kręgosłupów, zawierający niezbędne do wzrostu i rozwoju układu kostno-szkieletowego człowieka związki wapnia oraz sposób wytwarzania preparatu. Preparat charakteryzuje się tym, że zawiera od 80 do 99,9% suchej masy, w tym od 1 do 40% białka, od 0,1 do 7% tłuszczu, od 30 do 95% popiołu, sumarycznie od 1 do 15% włókna i bezazotowych substancji wyciągowych (BAW) przy czym w preparacie znajduje się od 100 do 320g wapnia elementarnego na 1000g preparatu i od 70 do 200g fosforu elementarnego na 1000g preparatu.
Wnioski do praktyki:
Przyswajalność wapnia jest związana ze źródłem jego pochodzenia, jednak najwyższa jest ze związków organicznych. Zaletą preparatu jest to, że powstaje on z ubocznych produktów z przetwórstwa ryb pozwalając na ich racjonalne zagospodarowanie. Proponowana technologia jest efektywna ekonomicznie ponieważ opiera się na wykorzystaniu łatwo dostępnych i niedrogich odczynników. Niektóre z nich jak np. kwas cytrynowy czy octowy stosowane są na rutynowo w przemyśle spożywczym. Preparat pozyskany z kręgosłupów ryb nie stwarza zagrożenia przenoszenia wektorów chorobowych jak np. priony. Preparat może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym jako suplement diety, wzbogacający dietę w wapń. P-403123
Obszary zastosowań:
farmaceutyka żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak