Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób jednoczesnego otrzymywania 4-metoksydihydrochalkonu



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
mgr inż. Monika Stompor
Autor:
dr hab. inż. - prof. nadzw. Mirosław Anioł
Rok zakończenia:
2013
Słowa kluczowe:
flawonoidowych związków słodzących środków produkcja noz
Wyniki badań:
Istota wynalazku polega na tym, że reakcję hydrogenacji 4-metoksychalkonu prowadzi się przy ciągłym wstrząsaniu za pomocą systemu enzymatycznego wodnej kultury drożdży z rodzaju Rhodotorula. Po upływie od 12 do 96 godzin dodaje się substrat do zaszczepionego podłoża, charakterystycznego dla drożdży, a reakcję prowadzi się w temperaturze od 10 do 34°C. Następnie mieszaninę transformacyjną ekstrahuje się rozpuszczalnikiem organicznym niemieszającym się z wodą, ekstrakt osusza się za pomocą środka suszącego, odparowuje rozpuszczalnik i tak powstały surowy produkt oczyszcza się chromatograficznie. Uzyskuje się 4-metoksydihydrochalkon i 3-(4-metoksyfenylo)-1-fenylopropan-1-ol.
Wnioski do praktyki:
Sposób, według wynalazku może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym do produkcji niskokalorycznych środków słodzących, pochodzenia naturalnego oraz w przemyśle farmaceutycznym do wytwarzania substratów w syntezie naturalnych związków flawonoidowych wykazujących działanie przeciwnowotworowe oraz antyoksydacyjne. Zaletą wynalazku jest otrzymanie dwóch produktów reakcji z dostępnego komercyjnie taniego substratu, z całkowitą wydajnością izolowaną na poziome 97% i 95 %, w temperaturze pokojowej, przy ciśnieniu atmosferycznym, w środowisku wodnym i w pH bliskim obojętnego. P-403480
Obszary zastosowań:
farmaceutyka żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak