Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób wytwarzania α,β-dihydroksantohumolu



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr hab. inż. - prof. nadzw. Mirosław Anioł
Autor:
mgr inż. Monika Stompor
Rok zakończenia:
2013
Słowa kluczowe:
antyoksydant otrzymywanie ? ?-dihydroksantohumolu środki słodzące noz przeciwnowotworowe
Wyniki badań:
Istota wynalazku polega na tym, że, reakcję redukcji ksantohumolu prowadzi się za pomocą systemu enzymatycznego szczepu drożdży z rodzaju Rhodotorula, przy czym substrat dodaje się po upływie od 12 do 96 godzin a reakcje prowadzi się w temperaturze 10 do 44°C. Mieszaninę transformacyjną ekstrahuje się rozpuszczalnikiem organicznym niemieszającym się z wodą, ekstrakt osusza się za pomocą środka suszącego i odparowuje rozpuszczalnik oraz oczyszcza chromatograficznie.
Wnioski do praktyki:
Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie α,β-dihydroksantohumolu jako głównego produktu reakcji, z całkowitą wydajnością izolowaną na poziomie 18%, w temperaturze pokojowej, przy ciśnieniu atmosferycznym, w środowisku wodnym i w pH bliskim obojętnego. Sposób, według wynalazku może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym do produkcji niskokalorycznych środków słodzących, oraz w przemyśle farmaceutycznym do wytwarzania naturalnych związków flawonoidowych, wykazujących działanie przeciwnowotworowe oraz antyoksydacyjne. P-403481
Obszary zastosowań:
farmaceutyka żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak