Wyniki badań:
Istota wynalazku polega na tym, że, reakcję redukcji ksantohumolu prowadzi się za pomocą systemu enzymatycznego szczepu drożdży z rodzaju Rhodotorula, przy czym substrat dodaje się po upływie od 12 do 96 godzin a reakcje prowadzi się w temperaturze 10 do 44°C. Mieszaninę transformacyjną ekstrahuje się rozpuszczalnikiem organicznym niemieszającym się z wodą, ekstrakt osusza się za pomocą środka suszącego i odparowuje rozpuszczalnik oraz oczyszcza chromatograficznie.
Wnioski do praktyki:
Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie α,β-dihydroksantohumolu jako głównego produktu reakcji, z całkowitą wydajnością izolowaną na poziomie 18%, w temperaturze pokojowej, przy ciśnieniu atmosferycznym, w środowisku wodnym i w pH bliskim obojętnego.
Sposób, według wynalazku może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym do produkcji niskokalorycznych środków słodzących, oraz w przemyśle farmaceutycznym do wytwarzania naturalnych związków flawonoidowych, wykazujących działanie przeciwnowotworowe oraz antyoksydacyjne.
P-403481