Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Zastosowanie preparatu fosfolipidowego z żółtka jaja



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
mgr inż. Dorian Nowacki
Autor:
dr Helena Martynowicz
Autor:
dr Anna Wojakowska
Autor:
dr inż. Łukasz Bobak
Autor:
prof. dr hab. Andrzej Szuba
Autor:
prof. dr hab. Tadeusz Trziszka
Rok zakończenia:
2013
Słowa kluczowe:
suplement lecytyna super noz jaja żółtko fosfolipidowy preparat diety
Wyniki badań:
Wynalazek dotyczy zastosowanie preparatu fosfolipidowego z żółtka jaja, zwłaszcza kurzego - super lecytyny uzyskanej przez sposób ujawniony w opisie patentowym P.399338, jako składnika leku albo jako substancji czynnej do wytwarzania leków do leczenia reakcji na ciężki stres oraz zaburzeń adaptacyjnych (zaklasyfikowanych pod numerem statystycznym F.43 w Międzynarodowej Statystycznej Klasyfikacji Chorób i Problemów Zdrowotnych ICD-10), w tym ostrej reakcji na stres, i innych reakcji na ciężki stres. Dotyczy również zastosowania super lecytyny jako suplementu diety, dodatku żywieniowego lub jako składnika preparatów złożonych do stosowania w profilaktyce i uzupełnieniu standardowej terapii leczenia tych chorób.
Wnioski do praktyki:
Zaobserwowano istotne obniżenie ciśnienia tętniczego u szczurów ze samoistnym nadciśnieniem (SHR) poddanych ekspozycji na czynnik stresujący, którym podawany był preparat. Mimo ogólnej hipotensyjnej właściwości badanego preparatu (grupy SHR nie poddane stresowi), zaobserwowano większe różnice w wartościach ciśnienia między grupami SHR narażonymi na stres. Otrzymane wyniki sugerują, że preparat zapobiega wystąpieniu reakcji na ostry stres manifestującej się wzrostem ciśnienia. P-403636
Obszary zastosowań:
farmaceutyka żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak