Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób wytwarzania 3’,5,7,8-tetrahydroksy-4’-metoksyflawanonu



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
mgr inż. Jarosław Popłoński
Autor:
dr Agnieszka Bartmańska
Autor:
dr hab. - prof. nadzw. Ewa Huszcza
Autor:
mgr inż. Anna Madej
Autor:
dr inż. Tomasz Tronina
Rok zakończenia:
2013
Słowa kluczowe:
biotransformacja hespertyna noz metoksyflawanon przeciwutleniacz
Wyniki badań:
Wynalazek dotyczy mikrobiologicznego sposobu wytwarzania związku chemicznego 3’,5,7,8-tetrahydroksy-4’-metoksyflawanonu, z substratu, którym jest hespertyna. Istota wynalazku polega na tym, że substrat poddaje się biotransformacji kulturą drożdży z gatunku Rhodotorula marina.
Wnioski do praktyki:
Związek ten jest biologicznie czynny, jego aktywność przeciwutleniająca jest wysoka, porównywalna do α-tokoferolu. Wynalazek może więc znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym do produkcji związku biologicznie czynnego. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie, w łagodnych warunkach, 3’,5,7,8-tetrahydroksy-4’-metoksyflawanonu jako głównego produktu reakcji, z wydajnością 17%. P-403855
Obszary zastosowań:
farmaceutyka żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak