Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób wytwarzania 3’,4’,5,7,8-pentahydroksyflawonu



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
mgr inż. Jarosław Popłoński
Autor:
dr Agnieszka Bartmańska
Autor:
dr hab. - prof. nadzw. Ewa Huszcza
Autor:
mgr inż. Anna Madej
Autor:
dr inż. Tomasz Tronina
Rok zakończenia:
2013
Słowa kluczowe:
luteolina pentahydroksyflawon hydroksylacja noz antyoksydant
Wyniki badań:
Istota wynalazku polega na tym, że 3’,4’,5,7,8- -pentahydroksyflawon otrzymuje się na drodze reakcji mikrobiologicznej hydroksylacji w substracie, którym jest luteolina. Drożdże z gatunku Rhodotorula marina, namnaża się w płynnym podłożu mikrobiologicznym, charakterystycznym dla grzybów, przy ciągłym mieszaniu reagentów, w temperaturze 20-30ºC. Do narośniętej hodowli dodaje się substrat w stężeniu od 150 mg/L do 350 mg/L i dalej prowadzi się proces, aż do całkowitego zużycia substratu, po czym po zakończeniu transformacji roztwór transformacyjny zakwasza się do pH około 4, zwłaszcza za pomocą kwasu chlorowodorowego, następnie ekstrahuje się rozpuszczalnikami organicznymi nie mieszającymi się z wodą, oddziela frakcję organiczną, osusza bezwodnym siarczanem magnezu, odparowuje rozpuszczalnik i tak otrzymany surowy produkt oczyszcza się pomocą technik chromatograficznych.
Wnioski do praktyki:
Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie, w łagodnych warunkach, 3’,4’,5,7,8-pentahydroksyflawonu jako głównego produktu reakcji, z wydajnością 25,25 %. Związek ten jest biologicznie czynny i jest silnym antyoksydantem. Wynalazek może więc znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym do produkcji związku biologicznie czynnego. P-403856
Obszary zastosowań:
farmaceutyka żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak