Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

(Z)-2”,2”-dimetylo-2H-pirano[5”,6”:6,7]-4’-hydroksy-4-metoksyauron i sposób jego wytwarzania



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr Agnieszka Bartmańska
Autor:
dr hab. - prof. nadzw. Ewa Huszcza
Autor:
dr inż. Tomasz Tronina
Autor:
mgr inż. Jarosław Popłoński
Rok zakończenia:
2013
Słowa kluczowe:
metoksyauron transformacja prenyloauron noz
Wyniki badań:
Istotą sposobu wytwarzania nowego (Z)-2”,2”-dimetylo-2H-pirano[5”,6”:6,7]- 4’-hydroksy-4-metoksyauronu jest to, że otrzymuje się go na drodze reakcji mikrobiologicznej transformacji substratu, którym jest jakim jest (Z)-6,4’-dihydroksy-4-metoksy-7-prenyloauron. Grzyby z gatunku Melogramma camphylosporum, namnaża się w płynnym podłożu mikrobiologicznym, charakterystycznym dla grzybów, przy ciągłym mieszaniu reagentów, w temperaturze 12-40ºC. Następnie do narośniętej hodowli dodaje się substrat w stężeniu od 150 mg/L do 350 mg/L i dalej prowadzi się proces, aż do całkowitego zużycia substratu. Po zakończeniu transformacji roztwór transformacyjny ekstrahuje się rozpuszczalnikami organicznymi nie mieszającymi się z wodą, oddziela frakcję organiczną, osusza bezwodnym siarczanem magnezu, odparowuje rozpuszczalnik i tak otrzymany surowy produkt oczyszcza się pomocą technik chromatograficznych.
Wnioski do praktyki:
Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie, w łagodnych warunkach, (Z)-2”,2”-dimetylo-2H-pirano[5”,6”:6,7]-4’-hydroksy-4-metoksy-auronu, jako głównego produktu reakcji w kulturze Melogramma camphylosporum z wydajnością 13,0 %. Związek ten jest biologicznie czynny i może mieć zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. P-403890
Obszary zastosowań:
farmaceutyka żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak